Invidia.

                                         ,,Mila o primesti in dar, dar INVIDIA trebuie sa ti-o cuceresti’’-Giacomo Casanova.

Invidia este sentiment egoist de părere de rău, de necaz, de ciudă, provocat de succesele, calitătile sau situatia bună a altuia. Este un sentiment caracteristic psihicului uman. Se descrie prin aversiunea fată de realizările si împlinirile altei persoane.

Invidia este o emoţie extrem de dureroasă şi implică deseori sentimente de furie, lăcomie, ură, resentimente, singurătate şi deprimare. O persoană ce cade pradă invidiei simte de multe ori că a fost tratată incorect şi că viaţa e profund nedreaptă cu ea.

Absenta invidiei a fost mult timp descrisă ca un element al unei varste de aur a omenirii, în  care oamenii au trăit în pace si liniste, necunoscând conflicte sau războaie.

A fi invidios este un sentiment cunoscut de toti si considerat, in general, ca o insusire negativa. Dar invidia are si o latura pozitiva.

Invidia este un sentiment violent. In Biblie sau in cartile inteleptilor gasim faptul ca invidia este nelipsita. In invatatura crestina, invidia se numara printre cele 7 pacate capitale.

Invidia este un sentiment despre care nimeni nu vrea sa stie si care totusi este bine cunoscuta fiecaruia din noi- fie pentru ca ne intampina la tot pasul, fie pentru ca clocoteste in fiecare dintre noi, invidia este omeneasca.

Pentru a cerceta ce provoacă aceste sentimente de invidie profesorul Richard H. Smith (profesor de psihologie la Universitatea din Kentucky) a invitat două grupuri de studenti să evalueze o asa-zisă sedintă video de antrenament despre intrarea la scoala de medicină. Unui grup i s-a arătat un film în care actorul interpreta rolul unui student la scoala de medicină care avea un BMW, o prietenă drăgută si o familie bogată si care se lăuda că este capabil să ia note de A studiind foarte putin. Celuilalt grup i s-a arătat un tânăr cu mijloace modeste, fără prietenă sau masină, care studia din greu, obtinând doar note de B. Chestionarele, deloc surprinzător, au indicat că studentii au resimtit nivele mai înalte de invidie fată de primul aspirant. Profesorul Smith a arătat apoi subiectilor un epilog care dezvăluia că niciun student nu a ajuns la scoala de medicină în final; amândoi au fost arestati pentru furt de metamfetamină din laboratorul scolii. Un al doilea chestionar a măsurat cum au primit vestea subiectii săi. Căderea aspirantului bogat si atrăgător a inspirat mai multă bucurie decât căderea celuilalt. Invidia simplă, (ca mâhnire), pe care profesorul Smith spune că a testat-o, este un potential prezicător (indiciu) al bucuriei invidioase (bucuria la răul altuia).

INVIDIA CA INDEMN LA SUCCES.

In cartea sa intitulata ,,Invidia absolut normala’, terapeutul Californian Betsy Cohen scrie: ,,Niciodata n-a existat atata invidie ca astazi. Iar nepotii nostrii vor fi si mai invidiosi.’’Cum invidia a ajuns, in mod evident, la ordinea zilei, a inceput sa se manifeste o preocupare intensa pentru aceasta slabiciune omeneasca si deja sau conturat opinii realmente surprinzatoare. Invidia nu are doar o latura negativa, ci si una pozitiva.

Profesorul Leo Montade, psiholog, trage o linie de demarcatie intre invidia ,,neagra” pura rautate, care nu suporta realizarile altuia, si invidia ,,alba” care duce la o mobilizare mai mare si poate constitui un imbold la success. Dar cine vrea sa ,,urce’’ folosind acest sentiment, trebuie sa actioneze sistematic:

Prima treapta este acceptarea faptului ca suntem invidiosi pe alti oameni. Dupa aceea, trebuie sa ne luam adio de la rautate. Nu vom face altceva decat sa risipim energie psihica daca nu vom putea admite ca altul are o masina mai rapida sau mai multi bani. Caci chiar daca cel pe care-l invidiem isi face masina praf, va trebuie sa o scoatem la capat cu altii care o duc mai bine decat noi (invidia este un sentiment absolut normal ce apare atunci cand, involuntar sau nu, ne raportam propria persoana la cei din jur si constatam ca ei au ceva ce noua ne lipseste).

Pentru a ,,trece’’ aceasta treapta, nu avem nevoie decat de un pix si o hartie, pe care sa notam de ce il invidiem pe ,,adversarul’’ nostru, dar si ceea ce am vrea sa obtinem,iar apoi sa ne gandim cinstit cum a dobandit el toate acestea? Ce pret a platit pentru ele? Ore suplimentare? Munca dura? Numai cel ce doreste sa plateasca in schimb un pret asemanator are sansa de a obtine un succest asemanator.

Daca suntem pregatiti sufleteste, urmatoarele noastre intrebari vor fi: Ce vreau eu sa obtin? Pana cand? (ex: Cel tarziu pana la sfarsitul anului vreau sa-mi imbunatatesc stilul de lucru, incat sa-i pot cere sefului meu sa-mi creasca salariul, iar intr-un an sa-mi cumpar masina mult visata).

A doua treapta: Ce sa fac pentru a-mi atinge telul la termen? Cati bani economisesc pentru masina? Sunt dispus sa ma perfectionez si sa urmez un curs de limbi straine?

Niciodata nu trebuie sa sariti peste treapta trezirii la realitate. Trebuie identificate si cultivate propriile puncte forte, deoarece cel care este sigur de sine realizeaza mai mult decat cel care nu are incredere in fortele sale.

FEMEILE SI INVIDIA.

Susan Shapiro Barash, profesor ce studiaza sexele la colegiul Marymount din Manhattan, a efectuat un studiu numit “Femeile si concurenta”. In acest tratat au fost intervievate 500 de femei din categorii diferite de varsta, clasa, etnie si religie. Principalele intrebari ale anchetei au fost legate de felul in care femeile au fost incercate de sentimentul invidiei, de rolul pe care concurenta il joaca in viata femeilor si de experienta proprie ca si victime ale invidiei sau ca persoane care invidiaza. Desi in societatea contemporana, femeia ocupa pozitii la fel de importante ca si barbatii, atunci cand este vorba de concurat femeile nu se simt amenintate de barbati si vad mai degraba in femei posibili inamici. De asemenea, femeile nu sunt dispuse sa-si admita gelozia si invidia, mai ales cand sunt ele cele care invidiaza.

Tot Susan Shapiro Barash ne explica ca femeile lasa invidia la o parte in momentul in care au asteptari realiste atat de la ele insele cat si de la ceilalti. Atunci cand incetam de a mai cere ajutor total si neconditionat, cand acceptam atat diferentele cat si similitudinile dintre noi si ceilalti, cand ne constientizam naturile nostre competitive, cand ne confruntam cu problemele in loc sa le ignoram, atunci se pot crea legaturi extraordinare intre femei ce pot dura chiar o viata intreaga.

In concluzie, invidia este un sentiment absolut normal ce apare atunci cand, involuntar sau nu, ne raportam propria persoana la cei din jur si constatam ca ei au ceva ce noua ne lipseste. Invidia, de multe ori ne face sa incercam sa ne depasim conditia, putand fi considerata si benefica asupra omului.

Depinde doar de TINE cum vrei sa o folosesti!

About istanescu

"Eu sunt omul care demonstrez, nu conving".
This entry was posted in Life., Psychology.. Bookmark the permalink.

Leave a Reply