Zambeste!

In general oamenii zambesc atunci cand sunt impreuna cu altii, dar nu neaparat pentru ca sunt fericiti, ci zambesc mai ales din motive sociale.

Zambetul inseamna mult mai mult decat exprimarea placerii. Studiile releva mai multe moduri de a folosi zambetul in avantajul tau:

Castiga increderea celorlalti. Intr-o lume in care fiecare isi urmareste propriul interes, in cine ar trebui sa avem incredere? Un semnal care sugereaza ca suntem demni de incredere este un zambet. Zambetele autentice transmit un mesaj in care oamenii pot avea incredere si pot coopera cu noi. Oamenii care zambesc sunt evaluati cu o mai mare generozitate si extraversiune, iar cand oamenii impart ceva cu ceilalti tind sa afiseze un zambet autentic. Chiar si econimistii considera ca zambetul are o valoare. Intr-un studiu realizat de Scharlemann et.al. (2001) probabilitatea ca participantii sa aiba incredere in alta persoana a fost mai mare daca acestia zambeau. Acest studiu a descoperit ca un zambet creste dorinta de incredere a oamenilor cu aproximativ 10%.

Zambet de clementa/indulgenta. Cand oamenii savarsesc fapte rele de multe ori zambesc atunci cand sunt prinsi.Este acesta in avantajul lor? Potrivit unui studiu realizat de LaFrance and Hecht (1995), poate fi. Tratam oamenii care au incalcat reguli cu mai multa indulgenta daca dupa aceea zambesc. Nu conteaza daca e un zambet fals, un zambet mizerabil sau un zambet real, toate functioneaza pentru a ne face sa ii dam pacatosului o pauza. Pare sa functioneze deoarece intalnim oameni care zambesc dupa ce incalca regulile mai demni de incredere decat cei care nu o fac.

Recuperarea dupa suisuri si coborasuri sociale. Ai uitat sa ii cumperi partenerului tau un cadou de aniversare? Numele unui client important a alunecat in mintea ta? In mod accidental, ai retezat zambetul unui copil? Daca te-ai impiedicat pe o linie sociala, emotia este cea care te-a jenat. Functia rusinii este de a ne duce in afara locurilor sociale stramte. (Keltner & Buswell, 1997). Zambetele rusinoase pe care le afisam implica privirea orientata in jos si uneori scoatem un mic ranjet prostesc. Acesta este conceput pentru a obtine sentimentul de colegialitate din partea altor persoane astfel incat ei sa se gandesca mai putin la momentul jenant si sa il uite cat mai repede. Asadar, zambetul rusinos ne ajuta sa iesim din “inchisoare”,gratis. Inca o data, puterea zambetului.

Pentru ca altfel ma voi simti rau. Uneori zambim pentru ca este politicos si astfel putem evita sa ne simtim prost dupa.La fel cum cineva se entuziasmeaza ca a salvat o suma mica de bani cu ajutorul unui cupon gasit pe jos, in spatele canapelei. Pare greu sa justifici un zambet, dar il afisezi oricum pentru ca este politicos. Intr-un studiu, oamenilor li s-a cerut sa ramana cu fata impietrita dupa ce vor auzi o veste buna. (LaFrance, 1997). Ei s-au simtit rau dupa ce au ramas nemiscati si au gandit ca rezultatul va fi interpretat gresit. Asadar salutam si zambim politicos deoarece altfel vom regreta dupa. Se pare ca femeile simt mai multa placere cand zambesc la auzul unor vesti bune comparativ cu barbatii.

Rasul durerii. Zambetul este o modalitate de a reduce suferinta cauzata de o situatie tulburatoare. Psihologii numesc aceasta ipoteaza feedback-ul facial. Chiar daca fortam un zambet atunci cand nu simtim nevoia sa o facem, este indeajuns pentru a ridica usor starea de spirit. Un cuvant de avertisment: zambind la lucrurile suparatoare poate functiona pentru noi dar nu si pentru altii. Cand Ansfield (2007) a avut participanti care au vizionat clipuri stresante, cei care au zambit s-au simtit mai bine decat cei care nu au facut-o. Insa oamenii care zambesc in fata unor imagini stresante sunt catalogati mai putin placuti decat altii.

Zambet pentru intelegere. Cand suntem nervosi, atentia noastra tinde sa se restranga.Incetam sa observam ce se intampla in jurul nostru si vedem doar ce este drept in fata noastra. Acest lucru este valabil si in sens literar si si in sens metaforic: cand suntem nervosi sau stresati ideile noastre sunt mai putin placute decat cum sunt in constiinta noastra cu adevarat. Dar pentru a intelege o problema, este nevoie tocmai de acele idei din constiinta. Zambetul ne face sa ne simtim bine si de asemenea creste flexibilitatea noastra atentionala si abilitatea de a gandi holistic. Cand acesta idee a fost testata de Johnson et al. (2010), rezultatele au aratat ca participantii care au zambit, au obtinut performante mai inalte la sarcinile atentionale care sunt necesare pentru a “vedea toata padurea nu doar copacii”.  Asadar, un zambet ne poate oferi o mai buna intelegere.

Ascunde ceea ce gandesti intr-adevar. Psihologii sunt de parere ca un zambet autentic niciodata nu minte. Zambetele false implica numai gura, in timp ce zambetele reale- numite de psihologi “zambetele Duchenne” ajung pana la ochi. Asadar zambetul poate fi folosit pentru a ascunde ceea ce gandesti cu adevarat, dar nu este usor sa imiti un zambet real, pentru ca zambetul trebuie sa se desfasoare intr-un anumit timp. O cheie pentru un zambet demn de incredere este faptul ca acesta are un debut lent, dureaza aproximativ jumatate de secunda pentru a se raspandi pe intreaga fata. O cercetare a descoperit ca in comparatie cu un zambet onest si rapid, zambetul onest si mai lent este mai demn de incredere, autentic si chiar mai cochet.

-Zambeste si jumatate din lume va zambi cu tine. Una dintre placerile sociale ale vietii, care trece aproape neobservata, deoarece este automata, este atunci cand ii zambesti cuiva, iar perosana respectiva iti zambeste inapoi. Asa cum ai observat, nu toata lumea iti zambeste inapoi. Hinsz and Tomhave (1991) au vrut sa vada in ce proportie oamenii vor raspunde la zambete ce le sunt adresate. Rezultatele lor sugereaza ca 50% dintre persoane au raspuns zambetului adresat.

Zambeste pentru longevitate. Zambetul indica fericirea si atitudinea pozitiva in general. Un studiu realizat pe baza unor imagini luate unor jucatori de baseball, in 1952, sugereaza ca aceia ce au zambit au supravietuit cu aproximativ 7 ani mai mult decat cei ce nu au zambit.

Retine:  

“Dacă vrei să arunci o privire în interiorul sufletului uman şi să ajungi să cunoşti un om, nu te obosi să analizezi felul în care tace, în care vorbeşte, în care plânge, să vezi cât de mult îl mişcă ideile nobile. Vei avea rezultate mult mai bune dacă îl priveşti râzând. Un om care râde din suflet e un om bun.” (Dostoievski)

“Zâmbetul e ca ştergătorul de parbriz: nu opreşte ploaia, dar îţi permite să îţi vezi de drum.” (Jeanne Wasbro)

About istanescu

"Eu sunt omul care demonstrez, nu conving".
This entry was posted in Life., Psychology.. Bookmark the permalink.

Leave a Reply